Zuipkeet in plaats van kroeg

Zuipkeet in plaats van kroeg

Wat ooit begon met een handjevol schuren, omgebouwde caravans en zolders, die dienst deden als hangplek waar jongeren van het platteland, in plaats van op stap te gaan in de horeca, in het weekend samen kwamen om te drinken en een feestje te bouwen, is nu uitgegroeid tot een nieuwe Nederlandse cultuur. De zogenaamde zuipketen, ook wel drankhokken genoemd, zijn de nieuwe populaire ontmoetings- en hangplekken voor jongeren geworden en zijn tot grote ergernis van vele horecaondernemers inmiddels niet alleen maar meer op het platteland maar ook steeds vaker in de grote steden te vinden.

Doorbraak
Zo’n acht jaar geleden waren er ruim 230 zuipketen in Nederland. Hangplekken gemaakt voor en vaak door jongeren van het platteland, die liever gezellig bij elkaar in hun eigen honk met een biertje het weekend doorbrachten in plaats van op stap te gaan naar de kroegen en discotheken, waar de agressie door o.a. drugsgebruik steeds meer toenam. Met name in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijsel waren de zuipketen al populair voor de wetswijziging van 2014, waardoor alcoholbezit in het openbaar voor mensen onder de 18 jaar verboden werd. Deze wet trok veel jongeren onder de 18 uit de horeca en zorgde voor een enorme stijging in het aantal zuipketen.

Doordat de keten zich op privéterrein bevinden is het voor jongeren onder de 18 niet verboden om daar alcohol te drinken. De drankvoorraad wordt vaak uit een gezamenlijk pot van de zuipkeetbezoekers betaald en door iemand van boven de 18 opgehaald. Hierdoor is er geen sprake van een horecabedrijf, waarbij elk drankje apart afgerekend moet worden. Bovendien mag er in de zuipketen ook gewoon gerookt worden. Een doorn in het oog van de echte horecaondernemers, die sinds de nieuwe drank- en antirookwet hun zaken hard achteruit hebben zien gaan.

De toekomst
De gemiddelde leeftijd van de zuipkeetbezoekers ligt tussen de 13 en 23 jaar. De overheid roept al enkele tijd dat zuipketen verboden zijn maar onderneemt nog geen concrete stappen, omdat er een oerwoud aan regels is. Vaak doen eigenaren en bezoekers van zuipketen niets illegaals, waardoor ze door de desbetreffende gemeente gedoogd worden. Hoeveel zuipketen er inmiddels in Nederland zijn is niet precies bekend maar de schatting ligt grofweg tussen de 5000 en 10.000. Als in de toekomst rookruimtes in de horeca ook zullen verdwijnen en je zelfs op het terras van een kroeg niet meer mag roken, zal dat aantal naar verwachting nog veel groter worden.

Deel dit bericht
  • 1
    Share

 

Geen reacties

Je reactie toevoegen