Waarom vieren we Pinksteren?

Waarom vieren we Pinksteren?

Voor velen is het een lekker lang weekend, waarbij het bij goed weer leuk is om er op uit te gaan. Er zijn Pinksterfeesten, popfestivals, havendagen en Pinkstermarkten, maar waarom vieren we Pinksteren?

Van oorsprong is Pinksteren in Nederland een christelijk feest, waarbij de komst van de Heilige Geest wordt herdacht. Pinksteren is de 50e dag van Pasen. Op Goede Vrijdag werd Jezus door Judas verraden en gekruisigd, op eerste Paasdag herrees hij uit de dood en tijdens Hemelvaart steeg hij op naar de hemel, met de belofte aan zijn leerlingen dat hij 10 dagen na Hemelvaart de Geest van God, de Heilige Geest, zou sturen om hun geestelijk verder te leiden en te begeleiden in het verspreiden van de evangelie.

Begin van de christelijke kerk
Voor het christendom is Pinksteren één van de belangrijkste gebeurtenissen uit het nieuwe testament. Met het verschijnen van de Heilige Geest (ook wel uitstorting genoemd) wordt het begin van de evangelie en dus de christelijke kerk gemarkeerd.

Joodse Pinksteren
Ook het jodendom viert feest op de 50e dag van Pasen. Alleen vieren zij geen Pasen en ook niet de komst van de heilige geest omdat volgens het jodemdom Jezus, de verlosser, nog niet op aarde is verschenen. Het jodendom kent ook alleen het Oude Testament, de Thora. Tijdens het christelijke Pasen viert het jodendom Pesach, het einde van de joodse slavernij in Egypte. Tijdens Pinksteren, de 50e dag van Pesach, vieren de joden Sjavoeot. Van oorsprong een oogstfeest en later de dag waarop het vijfde en laatste boek van de Thora verscheen. De Thora vormt de grondslag van het joodse geloof.

Niet christelijke feesten
In de vroege middeleeuwen was Pinksteren een zeer belangrijk feest en nam men een hele week vrij, de Heilige Geestweek. Tegenwoordig is men in Nederland alleen nog vrij op Pinkstermaandag en worden er in het Pinksterweekend allerlei feesten, popfestivals en markten georganiseerd, die losstaan van het christelijke feest. Zo is er sinds 1970 het jaarlijkse Pinkpop in het Zuid-Limburgse Landgraaf. In diverse havenplaatsen zijn er havendagen en in Delfzijl worden door de Neptunisvereniging al sinds 1876 op grootse wijze Pinksterfeesten georganiseerd.

© René Gardenier – Fenix Publishing – 2018

Deel dit bericht

 

Geen reacties

Je reactie toevoegen