Waarom tulpen gekopt worden

Waarom tulpen gekopt worden

Er zijn heel wat buitenlandse toeristen die er speciaal voor naar Nederland komen en ook wij, de vaste inwoners van ons kikkerlandje, trekken er graag op uit om de prachtige tulpenvelden in het voorjaar te bewonderen. Ze zijn in diverse kleuren op verschillende plekken in Nederland zoals in Noord- en Zuid-Holland, de West-Friese polders en de provincie Groningen te vinden. Kenners weten inmiddels dat je niet te lang moet wachten want het ene moment staat het veld nog vol tulpen en een dag later zijn ze allemaal gekopt. Waarom doen de telers dat?

De tulpen die in het voorjaar in de velden worden gekweekt zijn er voor de productie van de tulpenbollen. De telers laten de tulp groeien tot hij mooi vol in bloei staat. Dit is het moment waarop wij er massaal met onze video- en fotocamera’s op uittrekken om dit typische Nederlandse voorjaarsbeeld vast te leggen. Alles heeft te maken met timing want als de tulpen op hun mooist zijn besluit de teler ook om ze zo snel mogelijk te koppen en valt er weinig meer te fotograferen. De telers doen dit om de kracht tijdens de groei niet langer naar de bloem te laten gaan maar naar de tulpenbol, die daardoor veel groter wordt en dus ook meer opbrengt.

Na het koppen blijven de groene stelen nog een tijdje op het land staan zodat de tulpenbol verder kan groeien. Daarna worden de bollen rond het begin van de zomer van het land gehaald, gesorteerd op grootte en gepeld. Het pellen wordt met de hand gedaan, meestal door jongeren die hiermee wat extra zakgeld kunnen verdienen. Na het pellen worden de bollen in zogenaamde bollenschuren bij hoge temperaturen gedroogd en ontsmet. Een deel wordt daarna verkocht aan tuincentra en kwekers die er snijbloemen van maken en een ander deel blijft in de opslag om het volgend jaar weer nieuwe tulpenvelden mee te kweken.

© René Gardenier – Fenix Publishing – 2018

Deel dit bericht
  • 1
    Share

 

Geen reacties

Je reactie toevoegen