Kruideniersmuseum op een kleine zolder

Kruideniersmuseum op een kleine zolder

In een klein snoepwinkeltje in het hartje van Utrecht bevindt zich op de bovenetage een heel klein museum dat ons mee terug neemt naar de tijd dat er nog geen supermarkten waren. Het museum voor kruideniersbedrijf, gevestigd in een 17e eeuws pandje aan de Hoogt 6, bestaat uit een snoepwinkeltje met oud-Hollands snoepgoed en een tentoonstellingsruimte op een zolderkamer, vol artikelen die vroeger in gespecialiseerde winkeltjes verkocht werden.

Voor brood ging je naar de bakker, vlees naar de slager en voor zaken zoals zeep, kruiden, thee en koffie was er de kruidenier. Bij het betreden van het kleine zoldermuseum stap je als het ware in een tijdcapsule, waarin kruideniersartikelen uit lang vervlogen tijden in vitrines tentoongesteld staan. Voor jonge mensen leuk om te zien hoe artikelen er vroeger uit zagen en wat er zoal verkocht werd, terwijl het betreden van de oude zolderkamer voor wat oudere mensen vaak een feest der herkenning is.

Sommige merknamen van producten in het kleine museum bestaan hede ten dage nog maar hebben door de jaren heen een ander uiterlijk gekregen. Daarnaast zijn er ook veel artikelen die in de loop der jaren uit de winkels zijn verdwenen en op het kleine krakende zoldertje een stille getuigenis van vervlogen tijden zijn, zoals de welbekende levertraan en een zomersproetenmiddel met een korte, in oud Nederlands geschreven, gebruiksaanwijzing op den deksel.

Het museum en het snoepwinkeltje, dat sinds 1974 bestaat, wordt gerund door twaalf gezellige dames, die geheel vrijwillig dit knusse authentieke winkeltje in stand houden. Dit kan mede dankzij particuliere giften want het museum krijgt geen subsidie. Bezoekers kunnen gratis het museum en de snoepwinkel bezoeken maar bij de trap, die naar het museum op de bovenetage voert, hangt een collectebus waarin een vrijwillige bijdrage voor het voortbestaan van het museum gedoneerd kan worden.

Wil je meer weten over het museum voor Kruideniers-bedrijf, ook wel het Betje Boerhavemuseum genoemd, kijk dan op hun website vol leuke informatie en foto’s. www.kruideniersmuseum.nl

© René Gardenier – Fenix Publishing – 2018

Deel dit bericht
  • 1
    Share

 

Geen reacties

Je reactie toevoegen