Noorse kerk in Rotterdam

Noorse kerk in Rotterdam

In het hartje van Rotterdam, aan de Westzeedijk, ligt de Noorse protestantse zeemanskerk: Sjømannskirken. Vanaf 1888 doet de Sjømannskirken al dienst als kerk en tevens als ontmoetingsruimte voor Noorse zeelieden, die de haven van Rotterdam aandoen. De kerk bevond zich toen nog aan de Leuvehaven en was niet meer dan een leeskamer. Door het toenemende aantal bezoekers verhuisde de kerk naar een groter gebouw aan de Boompjes langs de Nieuwe Maas. Toen dit pand bouwvallig werdmoest het in 1910 alweer worden verlaten.
De toenmalige predikant Saxe liet een nieuwe kerk met ontmoetingsruimte bouwen aan Het Park, in typisch zeventiende-eeuwse Noorse bouwstijl, dat in 1914 in gebruik werd genomen. Op 26 juli 1914 werd het kerkje ingewijd door bisschop Erichsen uit Bergen.

Tijdens de tweede wereldoorlog werd de Sjømannskirken in 1941 getroffen door een Britse brandbom, waardoor het woongedeelte deels verwoest werd. Met hulp van Duitse militairen werd de schade hersteld, terwijl de kerk, die onbeschadigd bleef, gewoon dienst bleef doen. Sinds 1999 valt de Sjømannskirken onder Rijksmonumenten en is het tevens het grootste houten bouwwerk van Nederland.

 

Het bijgebouw wordt nog regelmatig gebruikt voor bijeenkomsten en ook in de kerk wordt nog elke zondag dienst gehouden. Ook worden er cursussen verzorgd over de Noorse taal en in het winkeltje zijn Noorse producten te koop. Prinses Beatrix bezocht de Sjømannskirken twee maal tijdens een jubileum.

Kijk voor meer informatie op de website: http://www.noorsekerk.nl

© René Gardenier – Fenix Publishing – 2018

Deel dit bericht

 

Geen reacties

Je reactie toevoegen