De toppers en floppers van Philips

De toppers en floppers van Philips

Het is alweer 127 jaar geleden dat Gerard en Frederik Philips op 16 mei 1891 in Eindhoven het bedrijf Philips & Co oprichtten. Met de komst van de electriciteit probeerden vader en zoon (later ook broer Anton) aan de enorme vraag naar gloeilampen te voldoen en werd hun bedrijf bekend als de gloeilampenfabriek van Nederland. Al snel werd het natuurkundig laboratorium in Eindhoven geopend en begon Philips aan een reeks van uitvindingen waarvan sommigen de wereld zouden veroveren en anderen na een korte periode weer in de vergetelheid raakten.

Half Watt Lamp
De eerste belangrijke uitvinding van Philips was de Half Watt Lamp, die rond 1910 op de markt kwam. Een verbetering van de traditionele gloeilamp, die niet alleen zuiniger in verbruik was maar ook veel langer mee ging

Philishave
In 1939 kwam Philips met de Philishave, een electrisch scheerapparaat met draaiende scheerkoppen. Een revolutionaire uitvinding die, tegenwoordig onder een andere naam,  nog steeds verkocht wordt.

Cassettebandje
In 1963 kwam Philips met het cassettebandje, een kleine compacte versie van de grote bandrecorder, die door zijn grote spoelen niet handig was om mee te nemen. Het cassettebandje veroverde de hele wereld en werd gebruikt in audio installaties, autoradio’s, draagbare radio’s en later ook in de door Sony uitgevonden walkman.

De video oorlog verloren
Met de komst van de videorecorder ontstond er een strijd voor de wereldnorm in videorecorders. Een strijd die zijn oorsprong vond in de begin jaren 70 toen verschillende bedrijven met hun ‘eigen’ versie van de videocassette op de markt kwamen. Na de U-matic en de VCR cassettes van respectievelijk Sony en Philips, die het begin van het videorecordertijdperk aankondigden, kwamen er andere systemen. Tegen de tijd dat steeds meer huishoudens een videorecorder aanschaften waren drie grote wereldbedrijven in strijd om de wereldstandaard over te nemen. JVC had het VHS systeem op de markt gebracht, Sony de Betamax video en Philips kwam met de V2000 recorder, ook wel VCC genoemd. Het leek er op dat het V2000 systeem van Philips veruit de beste van de drie was. De beeldkwaliteit was aanzienlijk beter dan die van Betamax en VHS en V2000 casettes hadden ook twee kanten net als het cassettebandje, iets wat bij de Betamax en VHS banden ontbrak. Toch verloor Philips, net als Sony, deze strijd van het door JVC ontwikkelde VHS systeem dat naar verluid de markt overnam door het grote aanbod aan pornobanden in videotheken.

Overige floppers
Dat de wereld niet altijd klaar was voor een revolutionaire uitvinding ondervond Philips vaker. De beeldplaat is hier een mooi voorbeeld van. Al in 1970 was Philips bezig met de ontwikkeling van de laservision, een digitale plaat waarop beeld en geluid vastgelegd werden. Het systeem sloeg niet aan en werd verder ontwikkeld tot de CD-Video, die in 1987 uitgebracht werd. Een grote goudkleurige plaat waar, over twee zijden verdeeld, een hele speelfilm gezet kon worden. Een kostbaar systeem en door het gebrek aan de mogelijkheid om zelf opnames te maken, zoals met een videorecorder, liet de consument deze uitvinding liggen. Ook de CD-I, de interactieve CD-Rom was geen succes. Het systeem was duur en met de opkomst van de spelcomputer en internet besloot Philips de productie ervan in 1996 te stoppen.

Grote toppers
In iets meer dan 100 jaar heeft Philips meer dan 165.000 uitvindingen, groot en klein, in haar natuurkundig laboratorium (tegenwoordig Philips Research) ontwikkeld en op de markt gebracht. Een aantal daarvan hebben de wereld veroverd en worden vandaag de dag nog gebruikt, zoals het cassettebandje, de CD en de DVD. Deze laatste is ontwikkeld door Philips, Sony, Toshiba, en Panasonic gezamelijk. Ook het Senseo koffieapparaat bleek een enorm succes. Door Philips in samenwerking met koffiefabrikant Douwe Egberts ontwikkeld, waarvan vanaf 2001 in de eerste vier jaar wereldwijd meer dan 15 miljoen exemplaren werden verkocht.  Ook de televisie met ambilight is een uitvinding van Philips. Van alle uitvindingen die Philips in meer dan 100 jaar heeft gemaakt is de CD verkozen tot de uitvinding van de eeuw.

Door: René Gardenier – Fenix Publishing – 2018

Deel dit bericht

 

Geen reacties

Je reactie toevoegen