De oorsprong van Pasen

De oorsprong van Pasen

Dit weekend is het Pasen. Een extra vrije dag voor iedereen en vaak een gelegenheid om met het gezin of familie door te brengen of om naar de kerk te gaan. Maar waar komt onze paastraditie vandaan? Over de precieze oorsprong van Pasen is onduidelijkheid. Sommige historici beweren dat het in de grond stoppen van eieren al uit de Germaanse tijd stamt en het land vruchtbaar moest maken. Ook de paasvuren zouden uit de Germaanse tijd stammen en waren bedoeld om de demonen van de winter te verjagen.

Christendom
De meest waarschijnlijke oorsprong van Pasen komt voort uit het tweede boek van de Hebreeuwse Bijbel, Exodus, waarbij het vertrek van het Israëlitische volk uit Egypte naar het beloofde land Kanaän herdacht wordt. Na de erkenning van het Christendom door de Romeinse overheid in 313, kreeg het paasfeest een andere wending en werd het voor de christenen een tijd van vasten en herdenken. Het vasten begint 40 dagen voor Pasen op Aswoensdag. In de week voor ons bekende paasweekend herdenken de christenen dat Jezus is veroordeeld, gekruisigd, gestorven en uit de dood opstond.

Verraad, kruisiging en wederopstanding Jezus
De donderdag voor Pasen, Witte Donderdag, is de dag waarop volgens de bijbel Jezus met zijn twaalf discipelen het laatste avondmaal houdt. In de nacht van Witte Donderdag op Goede Vrijdag wordt Jezus verraden door één van zijn leerlingen, Judas Iskarot, die hem voor dertig zilverlingen uitlevert aan de joodse religieuze leiders in Jeruzalem. Zij beschuldigden Jezus van godslastering omdat hij zich Gods zoon noemde en in Gods naam zonden vergaf. De Romeinse stadhouder Pontius Pilatus veroordeelt Jezus vroeg in de vrijdagochtend ter dood.

Verlossing van alle menselijke zonden
Op Goede Vrijdag wordt Jezus ’s morgens aan het kruis genageld. Hoewel dit voor de christenen een dag vol rouw zou moeten zijn, is er juist vreugde want door zich te laten kruisigen nam Hij alle zonden van de mensen op zich. Rond drie uur ’s middags wordt Jezus dood verklaard en begraven. De periode waarin Jezus in het graf lag maar zijn ziel al naar het paradijs was overgegaan wordt herdacht als Stille Zaterdag. Op zondag wordt het graf van Jezus leeg aangetroffen en verschijnt Hij aan twee volgelingen. De wederopstanding van Jezus vond dus plaats op eerste Paasdag.

Verschillende data
In 325 wordt door de bisschoppen van de Romeinse keizer bepaald dat Pasen moet worden gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Aangezien het eens in de 29 dagen volle maan is, verschuift deze zondag elk jaar en valt Pasen soms vlak na of zelfs op 21 maart maar ook wel bijna een maand later.

Gebruiken
In het oosten van het land worden veel paasvuren gestookt, tot in de kleinste dorpjes. Sinds 2011 wordt jaarlijks op Witte Donderdag The Passion gehouden, telkens in een andere Nederlandse stad. Het evenement wordt rechtstreeks op radio en televisie uitgezonden. Naast het christelijke aspect van Pasen wordt het paasfeest ook steeds meer een kinderfeest.

Paashaas
De paashaas is geen commerciële uitvinding maar komt voort uit de afsplitsing van de katholieke kerk door de protestanten. De katholieken vertelden kinderen vroeger dat de paaseieren door de paasklokken (kerkklokken met vleugels) werden gebracht en in de tuinen werden gedropt. Nadat de protestanten zich hadden losgemaakt van de katholieke kerk vertelden zij hun kinderen niet over de paasklokken maar verzonnen de paashaas, die de eieren in de tuin zou verstoppen.

 

Door: René Gardenier – Fenix Publishing – 2018

Deel dit bericht
  • 1
    Share

 

Geen reacties

Je reactie toevoegen